Nu het te koud is geworden om ramen en deuren open te zetten op scholen, wordt het een steeds grotere uitdaging om behaaglijk én verantwoord les te kunnen geven in schone, veilige lucht. De luchtreinigers van MAXVAC lossen dit probleem in een handomdraai op.

“Wij noemen de MAXVAC dan ook een virusbestrijder. Er zijn verschillende variaties verkrijgbaar, die geschikt zijn voor grote of juist kleinere ruimtes, maar ze doen allemaal hetzelfde: de lucht zodanig reinigen, dat er geen enkel virusdeeltje meer overblijft."

Liefst 99,95% van alle (fijn)stof, virussen en bacteriën verdwijnt uit de lucht met deze innovatieve machines, die uitvoerig zijn getest in het laboratorium en onder andere in Duitsland al veelvuldig op scholen worden ingezet. Frans Veendorp is adviseur bij MAXVAC  en weet er alles van. “Scholen worstelden, ook vóór corona, al met het concept van frisse lucht. In de meeste schoolgebouwen kunnen ze niet goed ventileren. Dit zorgt voor een overdosis aan CO2 en dat heeft allerlei gevolgen, waaronder vermoeidheid, waardoor je  aandacht verslapt. Een effect dat je natuurlijk liever niet hebt op een school. Je ziet dat er, sinds de start van de coronapandemie, haast werd gemaakt met het bedenken van oplossingen hiervoor. Want, zo was de gedachte: frisse lucht zorgt ook voor een kleinere kans op besmettingen. Daarom wordt er vaak te werk gegaan met een grote ventilatie-installatie op het dak, waar scholen veel geld aan uitgeven. Dat zorgt weliswaar voor meer ventilatie en frisse lucht, met minder stofdeeltjes erin, maar deze installaties hebben weinig effect op bacteriën en virussen. Daarvoor moet je namelijk de areosolen uit de lucht halen, oftewel: de állerkleinste deeltjes en vloeistofdruppels, die bijvoorbeeld vrijkomen als je niest. Die glippen er gewoon doorheen, in een standaard ventilatiesysteem.”

Onderzoek
De enige manier om dit te doen, zo blijkt uit verschillende laboratoriumonderzoeken, is om de bestaande lucht te filteren door middel van een machine, die de kleinste virussen en bacteriën kan afbreken. Frans: “Wij noemen de MAXVAC dan ook een virusbestrijder. Er zijn verschillende variaties verkrijgbaar, die geschikt zijn voor grote of juist kleinere ruimtes, maar ze doen allemaal hetzelfde: de lucht zodanig reinigen, dat er geen enkel virusdeeltje meer overblijft. Je maakt dus bestaande lucht schoon en houdt deze continu in beweging, in plaats van steeds nieuwe lucht naar binnen te halen.”

Per ruimte en dus ook per lokaal is één machine voldoende. En het mooie: je hebt amper door dat ze aan het werk zijn: “De Medi 8 en Medi 10 zijn de varianten die het beste passen in een schoollokaal en regelen alles zelf. Je zet hem aan en that’s it, verder hoef je nergens meer over na te denken. De automatische regelaar zorgt dat hij dag en nacht draait en de virusdeeltjes uit de lucht haalt, wat je overigens amper hoort.”

Garantie
Uit laboratoriumtesten bleek dat de machines, die bestaande lucht door hun filtersysteem halen, in één omloop al 95% van de virusdeeltjes weten te verwijderen. Frans: “Na twee of drie keer zie je dus dat alle virusdeeltjes verdwenen zijn. Dit hebben we uitvoerig laten testen, door onafhankelijke onderzoekers. Één machine per lokaal is voldoende. Dat is een investering, maar tegen veel lagere kosten dan een algemene ventilatie-installatie die te weinig doet op het gebied van virusdeeltjes verwijderen. Dit kan daarmee een heel goede manier zijn, om te voorkomen dat scholen dicht moeten vanwege een groot aantal corona-besmettingen. Natuurlijk kunnen we niet garanderen dat een school, die in ieder lokaal een dergelijke machine heeft staan, volledig coronavrij blijft. Dat is ook afhankelijk van hoe leerlingen en docenten zelf omgaan met de maatregelen zoals handen wassen en de 1,5 meter afstand houden. Maar we kunnen wél zorgen dat de virusdeeltjes niet verder verspreid worden.”

Betrouwbare techniek
De machine werkt door middel van filters, in combinatie met ultraviolet licht (Philips UV-C). Dat maakt ze doeltreffend en veilig in het gebruik. Dat dit virussen kan doden, is geen nieuwe uitvinding: de techniek wordt al gebruikt sinds de jaren veertig en onder andere toegepast in ziekenhuizen en vijvers. Frans: “Met onze machines hebben we er simpelweg voor gezorgd dat deze techniek slim en veilig wordt ingezet, om zo goedkoop en zo doeltreffend mogelijk bacteriën en virussen te elimineren, zonder verspreiding van het schadelijke ozon.”

Los daarvan, heeft de techniek ook verschillende andere voorbeelden. Leerlingen die last hebben van een stofallergie of hooikoorts, hebben bijvoorbeeld minder last van klachten met een dergelijke recirculatie van de lucht. Niet voor niets is het al een gewild product in praktijkruimtes van ROC’s, waar onder andere wordt gewerkt met hout en andere producten die lastig te combineren zijn met gevoeligheid op dit gebied.

Frans: “Toch is nu het allerbelangrijkste voordeel dat we ermee kunnen voorkomen dat scholen in coronatijd op slot moeten en leerlingen daardoor een achterstand oplopen. Een relatief simpele oplossing om het onderwijs op peil te kunnen houden, wat een essentieel onderdeel is van onze samenleving.” 

Meer weten over deze producten? www.max-vac.com of mail naar info@swisslogo.eu


Onder moederbedrijf SwissLogo, dat wereldwijd actief is in meer dan 130 landen, vallen verschillende merknamen. MAXVAC en Dusttool zijn daar enkele voorbeelden van. In Nederland is MAXVAC gevestigd in Winschoten. Daar verkopen ze een breed assortiment, van luchtreinigers tot stofzuigers. Deze worden onder andere gebruikt in scholen, maar ook in de zorg, bouw, retail en horeca-gelegenheden.

Recommended Posts