Heb jij een idee voor een innovatie om het onderwijs te verbeteren? Wil jij werken aan je eigen ontwikkeling en krachtig leraarschap? Leraren uit mbo, vo, po en so kunnen in 2020 weer een 
LOF-aanvraag doen om in aanmerking te komen voor subsidie, begeleiding en een netwerk van
andere LOF-leraren. LOF geeft je de kans om zelf het onderwijs te maken.

Let wel: je kunt alleen een aanvraag indienen als je niet eerder een subsidie uit LOF of MBO Onderwijspioniers toegekend gekregen hebt.

Goede voorbereiding
Het is nog niet mogelijk een aanvraag in te dienen. Maar als je jouw voorstel nu al uitwerkt, dan kun je zodra het aanvraagformulier online staat meteen je aanvraag indienen. Want hoe eerder je online de aanvraag indient, hoe meer kans je maakt op budget voor jouw initiatief. De jury van leraren bepaalt welke aanvragen goedgekeurd worden, maar ook het tijdstip en de datum van indienen bepalen mede of er nog budget voor je aanvraag beschikbaar is.

Looptijd
Het LOF-project waarvoor je aanvraag indient mag een jaar duren (voorheen was dat twee jaar).

Op hoogte blijven
Overweeg je een aanvraag in te dienen? Laat je mailadres achter en ontvang automatisch een bericht zodra het aanvraagformulier online staat.

Wat LOF voor jou kan betekenen
Leraren die aan onderwijsinnovatie willen werken kunnen sinds 2016 bij het LerarenOntwikkelFonds (LOF) terecht of bij het programma MBO Onderwijspioniers. In plaats van via het programma MBO Onderwijspioniers, kan het mbo nu, net zoals het po en vo, via de regeling van  LOF een aanvraag indienen. LOF is een netwerk van, voor en door leraren en biedt subsidie en begeleiding aan initiatieven voor de:

  • Professionalisering van leraren
  • Ontwikkeling van het onderwijs
  • Versterking van de beroepsgroep leraren (krachtig leraarschap)

Als deelnemer van LOF maak jij deel uit van een groeiend netwerk van vernieuwende onderwijspioniers.

Hoe werkt het indienen van een aanvraag
In april is het online aanvraagformulier gereed. Hierop dien je de officiële aanvraag in. De aanvragen verlopen via de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I), de uitvoeringsorganisatie voor subsidies van onder andere het ministerie van OCW.

Nadat je aanvraag door een jury (bestaande uit leraren) is beoordeeld en goedgekeurd en DUS-I budget toewijst krijg je als deelnemer een jaar lang ondersteuning in de vorm van:

  • Een financiële bijdrage van minimaal € 4000, – en maximaal € 30.000, – zodat jij bijvoorbeeld vervanging kunt regelen om onder schooltijd aan je initiatief te werken.
  • Drie verplichte LOF-labs: bijeenkomsten waar alle LOF-deelnemers samenkomen om van elkaar te leren.
  • Coaching in kleine groepjes door een ervaren coach.
  • Een podium om jouw initiatief met een groter publiek te delen.
  • Een netwerk van gelijkgestemde collega’s.

Tijdens eerdere aanvraagronden ontving het mbo een ander subsidiebedrag. In deze aanvraagronde zijn de bedragen voor mbo, vo en po helemaal gelijk.

LOF-aanvraag voorbereiden
We raden je aan om je LOF-aanvraag goed voor te bereiden. Het is belangrijk dat je laat zien hoe jouw initiatief bijdraagt aan onderwijsinnovatie en ook wat het jou als leraar en je collega’s zal brengen.
Bekijk een voorbeeld van het aanvraagformulier uit 2019. Let op: het aanvraagformulier voor 2020 kan afwijken, maar het formulier uit 2019 geeft je wel een beeld van wat je kunt verwachten.

Helder idee
Om je te helpen je idee duidelijk en concreet te omschrijven, hebben we een werkboek ontwikkeld. Bekijk het werkboek ‘Word een onderwijspionier in vier stappen’.

Advies van een LOF-leraar

Wil jij een idee en mogelijke aanvraag bespreken met een leraar die ook LOF-coach is? Dat kan vanaf 2 maart. Wij brengen je graag met hen in contact. Stuur een mailtje naar LOF@caop.nl.

Inspiratie

Recommended Posts