“Je speelplaats groener en leuker maken hoeft niet veel te kosten”, zegt Katrijn Gijsel, medewerker van het project ‘Pimp je speelplaats’. “Je leerlingen voelen zich beter op een boeiende plek waar ze sporten, spelen en onbewust leren.” Hoe maak je je speelplaats aantrekkelijker? 6 tips.

  1. Groen ≠ decoratie

Een beukenhaag en een piekfijn grasveld waar geen leerling mag aankomen, dat is geen groene speelplaats. Groen is niet om naar te kijken, maar om in te duiken. Dankzij talloze planten- en diersoorten ervaren je leerlingen elke dag hoe de natuur werkt.

  1. Creëer een aantrekkelijke ontmoetingsplaats

Leerlingen verstoppen zich graag in de gangen, aan de lockers. Een gevarieerde speelplaats lokt leerlingen naar buiten. Ze blijven niet plakken aan de kant maar verspreiden zich over het plein en gaan gemakkelijker babbelen met andere leerlingen en leraren.

  1. Varieer in je aanbod

Tijdens de pauze wil de ene leerling sporten. De andere wil toneel spelen, lezen of knutselen. Of keuvelen met vrienden. Organiseer middagactiviteiten, open lokalen om te ontspannen en laat leerlingen zelf voorstellen doen. Maar overdrijf niet: overdaad schaadt.

 “Een grijze speelplaats maakt niet gelukkig. Amper 40 procent van de leerlingen voelt zich gelukkig op een grijze speelplaats. Verander ze in een groene en sociale ruimte en 87 procent van je leerlingen voelt zich er goed”.

  1. Betrek leerlingen, ouders, jeugdverenigingen

Laat je handige leerlingen de speelplaats opnieuw betegelen, banken schilderen of de zandbak aanvullen. Vraag ouders om bomen te planten en wilgenhutten te bouwen. Verwelkom lokale jeugdverenigingen in de vakantie op je speelplaats.

  1. Maak van je speelplaats een leerplaats

De oppervlakte van het plein berekenen, de gewoonten van bijen bestuderen, ruzies bijleggen: haal leerlingen en leraren uit hun vertrouwde klasmuren en ze beseffen vaak niet dat ze aan het leren zijn.

  1. Blijf jezelf als school

Een speelplaats weerspiegelt je school. Vinden jullie leerlingenparticipatie belangrijk, herteken de speelplaats dan niet zonder hun inbreng. Werken jullie ervaringsgericht? Creëer meer dan een strak gemaaid grasveld.

Onderzoek Michiel Van Loo en Marloes Van Putten (2009), ‘Verandering van speelgedrag op een groen schoolplein’

bron: www.klasse.be

Recommended Posts