Een werkgever hoeft nog steeds geen gevolgen te verbinden aan een veranderd reispatroon van de werknemer die veel meer thuiswerkt door de coronamaatregelen. Dat staat in de kabinetsbrief met steunmaatregelen aan de Tweede Kamer van 21 januari 2021.

De werkgever mag in ieder geval tot 1 april 2021 blijven uitgaan van de feiten waarop de onbelaste vaste reiskostenvergoeding is gebaseerd. De noodmaatregel werd eerder verlengd tot 1 februari 2021, maar is nu in verband met het coronavirus en de huidige lockdown verlengd tot 1 april. Voorwaarde blijft wel dat het een vaste reiskostenvergoeding betreft die al vóór 13 maart 2020 door de werkgever is toegekend.

Vrije ruimte werkkostenregeling tijdelijk verruimd

Daarnaast wordt ook de vrije ruimte van de werkkostenregeling voor het jaar 2021 tijdelijk verruimd naar 3% over de eerste € 400.000. Deze verhoging was ook al tijdelijk van toepassing in 2020. Anders dan in 2020 geldt boven de € 400.000 een vrije ruimte van 1,18%, in plaats van 1,2% in 2020. Brengt de werkgever meer in deze vrije ruimte onder, dan moet hij over het meerdere 80% eindheffing betalen.

Thuiswerkvergoeding   

In de kabinetsbrief over de uitbreiding van het economisch steun- en herstelpakket staat ook dat momenteel de mogelijkheden van een onbelaste thuiswerkvergoeding worden onderzocht. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een extra gerichte vrijstelling, waardoor de vrije ruimte niet hoeft te worden belast.

 

Bron: VO-raad

Recommended Posts