In het onderwijs worden steeds meer (persoons)gegevens digitaal opgeslagen en uitgewisseld. Het is belangrijk dat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Uit onderzoek is gebleken dat er privacyrisico’s zitten aan het gebruik van Google G Suite. De risico’s zitten in het verzamelen van metadata door Google. SURF en SIVON spreken namens het onderwijs en gaan in gesprek met Google om ervoor te zorgen dat Google deze privacyrisico’s wegneemt.

De privacyrisico’s zijn aan het licht gekomen door een zogenoemde Data Protection Impact Assessment (DPIA) naar Google G Suite. Een DPIA geeft inzicht in hoe gegevens verzameld worden, wat ermee gedaan wordt en wat de risico’s zijn.

Metadata

Google verzamelt metadata. Dit is data over het gebruik van bijvoorbeeld Google G-suite. Door metadata kan Google zien waar gebruikers het meest op klikken als zij ingelogd zijn, welke internetpagina’s worden bezocht en welke zoekopdrachten het meest gebruikt worden. Het gaat niet om individuele leerresultaten of adresgegevens van gebruikers.

Wat nu?

Op dit moment is er nog geen overeenstemming met Google over de aangegeven verbeterpunten. Het gesprek loopt nog over een overeenkomst.

Bron: VO-raad

Recommended Posts