In 2020 en 2021 is het meer dan duidelijk geworden hoe essentieel het onderwijs is. De zichtbaarheid van het werk is erg gestegen en het onderwijs laat zien wat een veranderkracht het heeft.

De meeste onderwijsinstellingen hebben normaal gesproken hun handen al vol aan de dagelijkse praktijk en de horizon ligt op een paar weken, maanden of hooguit bij het komende school- of studiejaar. Ook in deze buitengewone tijden, die we deels achter ons hebben liggen maar waar veel onderwijsinstellingen nog middenin zitten, wordt veel gevraagd van docenten en directies om het onderwijs zo goed mogelijk door te laten lopen. Maar wat als u of een werknemer arbeidsongeschikt raakt? Hoe verzekert u uzelf of de ander dan van inkomen? Waar moet u op letten en wie kan u helpen?

Loyalis zorgt met dienstverlening op maat voor antwoorden op alle inkomensvragen die in bepaalde situaties – en zeker nu in deze tijd – urgent worden. Preventie van onnodige uitval is daarbij een belangrijk uitgangspunt, want daarmee kunnen problemen voorkomen worden. We geven de top 5 tips bij arbeidsongeschiktheid in het onderwijs.

  1. Timing

Wees er op tijd bij. Wanneer u arbeidsongeschikt raakt hebt u wel meer aan uw hoofd. Ga eens goed zitten met bijvoorbeeld uw partner om de mogelijkheden door te lopen. Hetzelfde geldt voor werkgevers: zorg ervoor dat vooraf alles goed geregeld is voor uw werknemers. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering die inkomen aanvult kan precies het juiste gevoel van rust geven.

  1. Positiviteit

Waar vroeger vooral werd gekeken naar het ‘repareren’ van uitval, werken we nu liever met ‘amplitie’. Amplitie is meer dan voorkomen. Bij voorkomen wordt geprobeerd de risico’s van uitval te achterhalen en die te stoppen. Amplitie is gericht op de dingen die al positief zijn. Die dingen in het onderwijs waar we beter van in ons vel gaan zitten. Het vergroten van de pluspunten. Door hier als werkgever en werknemer samen bewust mee bezig te zijn kunnen we veel (maar natuurlijk niet alle) uitval voorkomen.

  1. Pensioen

Bij langdurig uitval verschuift de horizon aanzienlijk. Hoeveel procent van het inkomen moet worden uitbetaald door de onderwijsinstelling?

Hoeveel door de overheid? Wat gebeurt er als de pensioengerechtigde leeftijd bereikt wordt? Zorg dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering goed afgestemd is op de pensioensregeling zodat er geen gaten vallen.

  1. Samen

U staat er niet alleen voor. Hoewel iedereen verschillend is kunt u samen – met collega’s en ook met uw werkgever – een aantal van de risico’s van arbeidsongeschiktheid aanpakken. Denk hierbij aan verdeling van de werkdruk, maar ook het collectief regelen van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

  1. Expert

Schoenmaker blijf bij je leest. De sociale zekerheid kan ingewikkeld zijn, met werk- en inkomen gerelateerde informatie die voor iedereen geldt, maar ook onderwijs specifieke uitzonderingen. Of u nu docent bent of schoolleider, haal er een expert bij die u helpt de beste afwegingen te maken als het gaat om werk en inkomen.

Loyalis, partner voor het onderwijs

Loyalis wil de onderwijssector graag helpen door hun zorgen op het gebied van inkomen en arbeidsvermogen weg te nemen. Niet alleen door inkomensrisico’s af te dekken bij arbeidsongeschiktheid, maar ook door een gids te zijn voor werkgevers en werknemers. Sociale zekerheid wordt door nieuwe ontwikkelingen alleen nog maar ingewikkelder. We hebben de expertise in huis om hierbij te helpen.

Benieuwd hoe we uw organisatie verder kunnen helpen? Maak kennis met ons via onze website.

Recommended Posts