In november 2020 werd de subsidieregeling Schoolkracht gepubliceerd om schoolleiders en leraren in het primair en voortgezet onderwijs te ondersteunen bij hun schoolontwikkeling. Zodat scholen lerende, professionele organisaties worden én blijven en duurzame schoolontwikkeling in het funderend onderwijs wordt versterkt. De eerste schoolkrachtsessie vond plaats op 30 juni en is terug te zien.

Ondersteund door de regeling Schoolkracht zijn leraren en schoolleiders van 200 scholen inmiddels aan de slag gegaan met hun plannen voor schoolontwikkeling. 

Deze ‘schoolkrachtscholen’ richten zich in hun plannen op één of meer van de volgende thema’s:

·        Verbeteren onderwijskwaliteit;

·        Omgaan met leraren- en schoolleiderstekort;

·        Kansen(on)gelijkheid; en

·        Digitalisering

Schoolkrachtsessie 30 juni terugkijken

Als onderdeel van de regeling vinden een aantal bijeenkomsten plaats: Schoolkrachtsessies. Deze ondersteuningsbijeenkomsten zijn bedoeld om inspiratie te bieden en kennis uit te wisselen op het vlak van samen werken aan schoolontwikkeling. De eerste sessie heeft plaatsgevonden op woensdag 30 juni. Demissionair minister Slob opende de bijeenkomst met een videoboodschap. Vervolgens deelden pionierende leraren en schoolleiders hun ervaringen met het realiseren van een ontwikkeltraject en was er daarnaast een lezing van Jelmer Evers over ‘anders denken over vernieuwing in het onderwijs’. Naast het plenaire gedeelte van de bijeenkomst gingen de deelnemende scholen uiteen in de verschillende thema’s om ervaringen uit te wisselen. 

De Schoolkracht scholen worden opgeroepen om hun verhalen te delen op de website Sterkmetschoolkracht.nl en het is ook mogelijk lid te worden van een LinkedIn groep.

Het plenaire gedeelte van de eerste sessie is terug te kijken via de website van regeling Schoolkracht.

Er vinden nog bijeenkomsten op 17 november 2021, 20 april 2022 en 28 september 2022.

 

Bron: AVS

Recommended Posts