Op dit moment voldoet zeker 11% van de Nederlandse scholen niet aan de wettelijke normen voor ventilatie. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie. Deze inventarisatie is nog volop bezig, dus het percentage valt straks waarschijnlijk zelfs nog hoger uit. En dat terwijl goede ventilatie ontzettend belangrijk is! Daar zijn we ons sinds de coronacrisis allemaal goed van bewust. Maar weet u eigenlijk hoe het zit in uw schoolgebouw? Is de ventilatie daar op orde? En als u dat niet weet, of u weet dat het nog niet helemaal goed geregeld is, wat moet u dan doen?

Het belang van goede ventilatie
Goede ventilatie in schoolgebouwen is ontzettend belangrijk:

  • Virussen, zoals COVID-19, verspreiden zich minder gemakkelijk in een goed geventileerd lokaal. Niet alle leerlingen zullen straks gevaccineerd zijn, dus ventileren tegen corona blij  belangrijk. En wat denkt u van het griepvirus, dat elk jaar al vanaf november oprukt?
  • Slechte ventilatie zorgt voor hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Dat werkt de prestaties van leerlingen en docenten tegen.
  • Slechte ventilatie werkt de vorming van schimmels in lokalen in de hand. Die zorgen voor allerlei gezondheidsklachten als hoesten en benauwdheid.

Wat kunt/moet u doen?
Het kabinet voegde onlangs aan de drie basisregels in de strijd tegen corona (afstand houden, handen wassen en thuisblijven/testen bij klachten) een vierde toe: ventileren. Dat benadrukt nog eens de urgentie ervan, terwijl het in veel gevallen al verplicht was. De Overheid hee de noodzaak van goed ventileren namelijk al vastgelegd in het Bouwbesluit uit 2012. Maar eigenlijk zijn de eisen die daarin staan niet voldoende. Om écht goed te ventileren gelden er aanvullende eisen, die worden ondersteund door bijvoorbeeld de GGD. Ook het project Frisse Scholen biedt handvaten. Toch blijven al die eisen en adviezen wat abstract. Want hoe zit het nu precies in uw eigen schoolgebouw?Wat moet u nu doen? Dat is waar de Schilt bedrijven in beeld komen. Onze experts hebben jarenlange ervaring op het gebied van ventilatie en kennen alle eisen en adviezen van binnen en van buiten. Ze komen graag bij u langs op locatie voor een advies op maat, en ontwerpen een systeem dat precies is afgestemd op uw wensen, budget en bouwkundige mogelijkheden/beperkingen.

Samen met u bepalen ze bijvoorbeeld of u gaat voor een compleet ventilatiesysteem (met of zonder airco) of dat u kiest voor een luchtfilter per lokaal (TROX Air Purifier), waarmee u op korte termijn de ventilatie in lokalen al aanzienlijk verbetert. Meer over alle geldende normen en adviezen, hoe u daar met uw schoolgebouw aan voldoet en informatie over hoe de Schilt bedrijven precies te werk gaan, vindt u in onze Ventilatiewijzer voor scholen. Die downloadt u heel eenvoudig hier:

Recommended Posts