Veel scholen hebben te maken met slechte ventilatie, wat zorgt voor een groot risico op coronabesmettingen. Het aanpassen van de  ventilatiemogelijkheden is niet zo simpel, duur en tijdrovend. Met behulp van luchtzuivering wordt de kans op besmettingen flink gereduceerd. Deze oplossing is echter nog steeds niet (volledig) erkend door de overheid. Om scholen toch te helpen is het grootschalig Belgisch-Nederlands project ‘luchtreiniging in de klas’ gestart om de effecten van luchtreiniging inzichtelijk te maken. Vandaag is het spits in Nederland afgebeten bij kindcentrum De Kiezel in Best.

Goede luchtkwaliteit van belang voor reduceren besmettingsrisico

De kennis omtrent de toegevoegde waarde van luchtreiniging is wereldwijd aanwezig, maar werd tot voor kort in België en zeker in Nederland niet in praktijk gebracht. Er zijn verschillende factoren van invloed op het aantal besmettingen, waarvan luchtkwaliteit er een is. Goede en voldoende krachtige luchtreinigers zijn in staat tot 95 procent van de aerosolen en daarmee dus ook heel veel virusdeeltjes uit de lucht te halen. Dit betekent dat dergelijke apparaten zorgen voor een sterk verminderd besmettingsrisico.

Initiatiefnemers luchtreinigingsproject

Een aantal initiatiefnemers die overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van luchtreiniging en niet langer wilden wachten, zijn zelf ‘bottom up’ in actie gekomen. Ze hebben een grootschalig, wetenschappelijk verantwoord project opgestart om luchtreiniging in de praktijk te brengen. De initiatiefnemers zijn Prof. dr. ir. Bert Blocken van de TU Eindhoven & KU Leuven, Prof. dr. Marc Van Ranst van de KU Leuven, en Dr. ir. Leen Peeters, hoofd van Adviesbureau Th!nk-E. Zij werken belangeloos samen met universiteiten, steden, gemeenten, scholen en bedrijven die allemaal vooruitgang willen boeken.

Grootste COVID19-onderwijsproject ter wereld

De opzet van het project is dat 50 scholen in België en 50 in Nederland uitgerust worden met luchtreinigers, 5 klaslokalen per school met en 5 klaslokalen zonder, allemaal met aerosolmeters. De schoolleiding wordt gevraagd om per klas bij te houden of leerlingen en docenten besmet raken of niet. Tijdens het onderzoek wordt tegelijkertijd gemeten in hoeverre de apparaten er in slagen aerosolen – kleine waterdruppeltjes – uit de lucht te halen én in hoeverre de viruslading in de lucht vermindert. In totaal gaat het om 1000 klaslokalen, het is hiermee het grootste COVID19-onderwijsproject ter wereld. Het project duurt tot 1 juni 2022. De scholen hebben geen kosten voor deelname.

Gecertificeerde luchtreinigers

Voor het onderzoek worden alleen kwalitatief hoogstaande, veilige luchtreinigers gebruikt, met de juiste testrapporten van onafhankelijke Europese instanties. Er zijn sinds de coronapandemie uitbrak namelijk veel nieuwe aanbieders, die geïmporteerde luchtreinigers van dubieuze kwaliteit verkopen. Deze apparaten zorgen voor schijnveiligheid en kunnen op de lange termijn de gezondheid van schoolkinderen in gevaar brengen. De luchtreinigers van Euromate voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. De apparaten worden vanuit het hoofdkantoor in Breda ontworpen en geassembleerd, dit met gebruikmaking van Europese onderdelen. Euromate is een van de grootste partners van het project en stelt belangeloos tientallen luchtreinigers ter beschikking.

Achtergrond van het project

Het project ‘luchtreiniging in de klas’ is gestart in België, waar de overheid en overheidsorganisaties ventilatie en luchtreiniging al meer hebben omarmd dan in Nederland. In Vlaanderen boden op recordtempo 50 kandidaatscholen zich aan. Inmiddels is daar al sprake van een flinke wachtlijst. Vanwege de band met Nederland via de aanstelling van Prof. dr. ir. Bert Blocken bij de TU Eindhoven is uitrol en het succes van het project in ons land minstens even belangrijk. Daarom hebben in Nederland eveneens 50 scholen de mogelijkheid tot deelname gekregen.

Praktische invulling

In België zijn de luchtreinigers al in de eerste deelnemende school inmiddels geïnstalleerd. In Nederland is kindcentrum De Kiezel van Marjolein van Lieshout de pionier. Op deze locatie in Best zijn vanmorgen diverse lokalen voorzien van Euromate’s luchtreinigers.

Over Euromate

Euromate is gevestigd in Breda en houdt zich al ruim 45 jaar bezig met een beter binnenklimaat voor bedrijven en hun werknemers. Of het nu gaat om oplossingen voor luchtreiniging in praktijken van huisartsen en tandartsen of klaslokalen, kapperszaken, kantoren en industriële hallen, in tal van ruimtes hangen hun professionele luchtreinigers, overal ter wereld. Het bedrijf heeft 60 medewerkers en is actief in vijftig landen. Naast de verkoop van professionele luchtreinigers biedt Euromate ook advies, metingen en monitoring aan die betrekking heeft op gezonde lucht in organisaties.

Bron: Euromate 

Recommended Posts