Skip to content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eerste bijeenkomst netwerk ‘Informatiebeveiliging en Privacy’

25 maart 2021 |15:00 - 17:00

Gratis
Privacy en informatiebeveiliging (IBP) zijn in toenemende mate een thema in het onderwijs. De verantwoordelijkheid om de privacy van leerlingen en personeel te bewaken, ligt bij de besturen en is een complexe opdracht. Daarom start de VO-raad samen met de PO-Raad, Kennisnet en SIVON het Netwerk IBP. Dit netwerk is interessant voor iedereen die zich op school bezighoudt met beveiligings- en privacyvraagstukken: besturen uit het primair en voortgezet onderwijs en functionarissen gegevensbescherming. Het netwerk wordt officieel gelanceerd met een startbijeenkomst op 25 maart. Tijdens deze bijeenkomst besteden we onder andere aandacht aan nut en noodzaak van DPIA’s en de IBP-check na een jaar afstandsonderwijs.

Datum en tijden

De startbijeenkomst vindt digitaal plaats op 25 maart, van 15.00 tot 17.00 uur.

Programma 

Tijdens de startbijeenkomst staan de volgende thema’s centraal:

Data Protection Impact Assessment (DPIA)
Wat is een DPIA eigenlijk? Hoe voer je dat uit? En wat zijn we inmiddels te weten gekomen na de DPIA’s op Google, Microsoft en leerlingadministratiesystemen? Ymkje Koster (adviseur Privacy bij Kennisnet) geeft een inleiding op DPIA’s.

De afgelopen tijd zijn er daarnaast in verschillende werkgroepen DPIA’s uitgevoerd op leerlingadministratiesystemen. Het betreft de leerlingadministratiesystemen Esis, Magister, ParnasSys, SchoolOAS en Somtoday. Vier daarvan zijn bijna gereed. Bram Lankreijer (projectleider DPIA’s bij Kennisnet) en een deelnemer van een van de werkgroepen vertellen wat zij hebben onderzocht en wat de DPIA uiteindelijk opgeleverd heeft. Kort hierna worden ook de eerste DPIA’s gepubliceerd.

Binnen het netwerk IBP zullen ook DPIA’s worden uitgevoerd en gedeeld.

Een jaar les op afstand: welke IBP-acties zijn er (niet) blijven liggen? 
Les op afstand heeft voor veel verandering in het onderwijs gezorgd. Dit resulteerde in het gebruik van nieuwe applicaties en meer gebruik van (nieuwe) devices. Nieuwe afspraken en overeenkomsten waren nodig. Omdat er snel geacteerd moesten worden, was er niet altijd tijd om IBP-acties op te pakken. Roza van Cappellen (Adviseur IBP bij Kennisnet) en iemand uit het onderwijs die dagelijks met IBP werkt, nemen openstaande acties met u door en geven tips waarmee u weer verder kunt.

Aanmelden startbijeenkomst

U kunt zich aanmelden voor de startbijeenkomst via Kennisnet.

Gegevens

Datum:
25 maart 2021
Tijd:
15:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
https://www.vo-raad.nl/bijeenkomsten/eerste-bijeenkomst-netwerk-informatiebeveiliging-en-privacy

Organisator

VO-raad
Bekijk de site van Organisator

Locatie

online