Skip to content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Intervisietraject Strategisch en persoonlijk leiderschap

12 februari 2021 |09:30 - 14:30

$200
De complexiteit van het beroep van schoolleider neemt toe. Er liggen nieuwe opdrachten voor leidinggevenden op het gebied van bijvoorbeeld onderwijsinhoud, samenwerking, innovatie en flexibilisering. Hoe geeft u als schoolleider op een strategische manier leiding aan deze vraagstukken? En hoe houdt u oog voor uw persoonlijke waarden binnen uw leidinggevende functie? In dit nieuwe intervisietraject verkent u deze vragen samen met collega-schoolleiders, door een combinatie van inhoudelijke workshops en intervisiesessies.

Voor wie?

Dit intervisietraject is bedoeld voor eindverantwoordelijk schoolleiders. Voorafgaand aan het traject wordt een intakegesprek met de deelnemers gevoerd.

Wat levert deelname op?

Na het doorlopen van dit traject:

 • heeft u strategisch en persoonlijk leiderschap verkend vanuit verschillende invalshoeken.
 • heeft u meer zicht op wat u op dit moment belangrijk vindt in uw rol als schoolleider.
 • heeft u inzicht in de flexibiliteit en wendbaarheid van uw organisatie en hoe u daar mee om wilt gaan.
 • heeft u een beter idee van de impact die uw leiderschap heeft op anderen.
 • heeft u inzicht in aspecten van uw professionele identiteit als schoolleider.
 • heeft u door middel van de intervisiesessies nieuwe inzichten opgedaan over uw eigen organisatie en de manier waarop u aan nieuwe vraagstukken strategisch leiding wilt geven.

Programma op hoofdlijnen

Dit intervisietraject bestaat uit vier bijeenkomsten. Er zit een duidelijk opbouw in de thema’s van de bijeenkomsten: we starten bij de onderwijssector en zoomen steeds verder in. Tijdens alle bijeenkomsten staan de ochtenden in het teken staan van inhoudelijke input, in de vorm van interactieve workshops. De nieuwe inzichten die u tijdens deze workshops opdoet, vormen de voedingsbodem voor de intervisie in de middag. De casus die tijdens de intervisie wordt besproken, is steeds gericht op het onderwerp dat die dag centraal staat. Het programma is als volgt opgebouwd:

 • Focus op de leidinggeven binnen de onderwijssector: Hoe bepaalt u de koers voor en positie van uw organisatie? En hoe kunt u krachtig samenwerken in de regio?
 • Focus op leidersschap in de school: Hoe creëert u een cultuur binnen uw organisatie waarin leiderschap iets van iedereen is? En hoe kan gespreid leiderschap dit (verder) versterken?
 • Focus op leidinggeven aan mensen: Hoe kunt u als leidinggevende collega’s sterken en stimuleren in tijden van verandering? En hoe houdt u als schoolleider oog voor de groepsdynamiek?
 • Focus op persoonlijk leiderschap: Welke waarden zijn voor u als persoon belangrijk? En hoe zorgt u ervoor dat u ook bij twijfel waardevolle keuzes kunt maken?

 

Naast de inhoudelijke workshops reiken we u verschillende relevante bronnen aan, bijvoorbeeld in de vorm van literatuur, podcasts en video’s.

Door middel van intervisie reflecteert u op uw eigen functioneren en doet u nieuwe inzichten op. Het is de bedoeling dat u op deze manier aan de slag gaat met uw eigen leervraag. Uit onderzoek blijkt dat intervisie verschillende positieve effecten heeft op de deelnemers, zoals: meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn, meer tevredenheid over hun werk, meer stressbestendigheid, meer vakinhoudelijke kennis en meer professionele competenties. Juist na een periode waarin veel scholen een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt, kan intervisie van grote waarde zijn. Door samen met collega’s te reflecteren op de veranderingen, komt u tot nieuwe inzichten en perspectieven.

Corona-maatregelen

Uiteraard houden we tijdens dit traject rekening met anderhalve meter afstand en overige corona-maatregelen conform de RIVM-richtlijnen. Mocht dit traject onverhoopt niet door kunnen gaan op locatie, bieden we een online programma aan. Deelnemers worden hier uiteraard tijdig van op de hoogte gebracht.

Praktische informatie

Data en locatie:

In verband met de corona-maatregelen vinden de bijeenkomsten in principe online (via Zoom) plaats. Indien de maatregelen versoepeld worden, bekijken we of het mogelijk is om een of meerdere bijeenkomsten alsnog op locatie te organiseren. We brengen deelnemers hier uiteraard tijdig van op de hoogte.

 • Startbijeenkomst: 12 februari 2021 (09.30 – 14.30 uur)
 • Intervisiebijeenkomst: 19 maart 2021 (10.00 – 16.30 uur)
 • Intervisiebijeenkomst: 23 april 2021 (10.00 – 16.30 uur)
 • Slotbijeenkomst: 18 juni 2021 (10.00 – 16.30 uur)

Kosten: Deelname aan het traject bedraagt €200,00 (excl. BTW)
InschrijvenMeld u aan via dit formulier
Meer informatie: Wilt u meer weten over het intervisietraject Strategisch en persoonlijk leiderschap? Of bent u benieuwd of dit traject iets voor u is? Neem dan contact op door te mailen naar info@vo-academie.nl o.v.v. Strategisch en persoonlijk leiderschap.

Gegevens

Datum:
12 februari 2021
Tijd:
09:30 - 14:30
Kosten:
$200
https://www.vo-raad.nl/bijeenkomsten/intervisietraject-strategisch-en-persoonlijk-leiderschap

Organisator

VO-raad
Bekijk de site van Organisator