Skip to content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online masterclass: Weetnietkunde

16 december 2021 |15:00 - 17:00

€50

Onze samenleving lijkt steeds complexer te worden en is vol van omvangrijke ‘uitdagingen’. Dagelijks worden we met de neus op de feiten gedrukt met het gegeven dat we niet alles weten. Toch wordt van leidinggevenden – onuitgesproken – nog steeds vaak verwacht dat zij op cruciale momenten als enige ‘het goede antwoord’ geven. Maar wat nu als u als leidinggevende het niet weet? Veel mensen die werken met groepen of teams kennen de ervaring: de spanning loopt op, er is allerlei non-verbaal gedrag en ‘het’ glipt uit uw handen. Als u niet nadenkt navigeert u op de automatische piloot en reageert u zoals altijd. In die stand weet u wat u krijgt. In die stand wordt echter niets nieuws geleerd, niet door u en niet door degenen met wie u samenwerkt. Sterker nog: weten is een afweer tegen leren!

Over de masterclass 

In deze masterclass onderzoeken we welke andere opties er zijn, dan op de automatische piloot varen. De plek van het ‘niet weten’ kan angst oproepen. Het niet-weten trekt echter ook aan en fascineert: het is daar dat werkelijk ‘leren’ kan ontstaan. Dan is echter iets anders nodig dan onzekerheid bezweren.

In de masterclass nodigen we deelnemers uit te reflecteren op hun eigen ervaringen met (het risico van) niet-weten. We gaan aan de slag met concrete praktijkvoorbeelden uit het onderwijs en percepties op leidinggeven die (onuitgesproken) in onze cultuur zitten. We dagen deelnemers uit – door middel van soms licht oncomfortabele oefeningen – hun persoonlijke reactie op het niet-weten te verkennen. Want het vermogen om het uit te houden in dat ongemak, is cruciaal voor effectief leidinggeven en besturen in de 21ste eeuw.
Wat levert deelname op?  

Deelnemers krijgen zicht op patronen in het omgaan met ongemak en niet-weten. Zij ontwikkelen een idee over de waarde van de ‘liminale ruimte’, waar het oude niet meer voldoet en het nieuwe nog uitgevonden moet worden. Deelnemers krijgen opties om het niet weten op een andere manier tegemoet te treden en er bedachtzaam mee om te gaan. We presenteren een model om ‘opgewekt ongemakkelijk’ te kunnen zijn.
Voor wie? 

De masterclass, op het snijvlak van professionele ontwikkeling en persoonlijke groei, is bedoeld voor schoolleiders en bestuurders die willen ervaren hoe zij het niet-weten hanteren en bereid zijn daarover met anderen te spreken.

Bron: VO-raad

Gegevens

Datum:
16 december 2021
Tijd:
15:00 - 17:00
Kosten:
€50
https://www.vo-raad.nl/bijeenkomsten/online-masterclass-weetnietkunde

Organisator

VO-raad
Bekijk de site van Organisator

Locatie

online