Skip to content
Bestuurder
csg Jan Arentsz uit Alkmaar zoekt een Bestuurder per 1 augustus 2021
Bestuurder

Functie omschrijving

Het Jan Arentsz in Alkmaar zoekt met ingang van het nieuwe schooljaar een
bestuurder
die bewust kiest voor een organisatie waarin docenten het onderwijs maken
dienstbaar, onverschrokken en inspirerend

Klik hier om de procedure te raadplegen en om te solliciteren

Wat is je opdracht?
Bij het JA staat de leerling centraal en de docent in het midden. De docenten werken in teamverband aan hun onderwijs. Ze hebben alle ruimte de leerlingen goed te begeleiden in hun ontwikkeling en kijken daarbij verder dan cijfers. Alle medewerkers – van personeelszaken tot administratie tot facilitaire dienst – dragen bij aan dat doel. Dat leidt tot positieve effecten op de kwaliteit van het onderwijs en op de sfeer en de aantrekkingskracht van de school. En het zorgt ervoor dat leerlingen zelfbewust hun volgende stap zetten.

Deze ontwikkeling is ongeveer 10 jaar geleden in gang gezet en begint vruchten af te werpen.

Het lijkt eenvoudig, maar het doorvoeren en verder brengen van deze manier van denken en werken is een proces van lange adem. Het is je taak als bestuurder het onderwijskundige speelveld van en voor alle partijen helder te houden en te voorkomen dat storende prikkels (denk aan overheidsregelingen, ontwikkelingen in de markt, meningen van externen, intern gedoe) het onderwijsproces hinderen.

Wat heb je in huis als nieuwe bestuurder van het JA?
 • Je houdt mensen geïnspireerd om zelf invulling te geven aan hun werk en met collega’s tot mooie, nieuwe onderwijsvormen te komen.
 • Je activeert mensen door vragen te stellen en helpt ze op weg. Je houdt jezelf in en geeft hen de ruimte om zelf met oplossingen te komen.
 • Je bent bestand tegen allerlei vormen van druk van binnen en buiten de organisatie (verwachtingen, behoefte aan duidelijkheid, wetgeving, marktontwikkelingen, …) die het realiseren van het doel in de weg staan.
 • Je bent toegankelijk, verbindend en streeft ernaar jezelf uiteindelijk overbodig te maken.
   
De organisatie

Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz (JA) in Alkmaar is een zelfstandige bijzondere school voor vmbo, havo, atheneum en gymnasium met 2100 leerlingen, 275 medewerkers, een éénhoofdig college van bestuur en een betrokken raad van toezicht. De school heeft drie vestigingen (in Alkmaar en Langedijk) en heeft een open christelijke identiteit.

Het JA werkt graag samen met andere scholen en besturen als dat de kwaliteit van het onderwijs waar de school voor staat bevordert en intern kan worden gewerkt volgens de eigen principes. Samen met de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland Noord (SOVON) is het JA verantwoordelijk voor het Van der Meij College, een goed geoutilleerde school voor bovenbouw basis en kader.

De school heeft gezamenlijk succescriteria geformuleerd: brede vorming, ruimte voor eigen initiatieven van leerlingen en medewerkers en verantwoordelijkheid voor je eigen werkomgeving zijn steekwoorden. Daarnaast heeft de RvT een strategische opdracht gegeven.

Voor leerlingen betekent dit: actieve invloed op het onderwijs en het schoolklimaat.

Voor medewerkers betekent dit: alle ruimte om met teamgenoten de lessen af te stemmen op de leerlingen, met collega’s te groeien in een gezonde feedback-cultuur, niets over de schutting gooien, niet over maar met elkaar praten. Er gebeuren mooie dingen.

Voor teamleiders betekent dit: het team stimuleren met elkaar mooi onderwijs te maken en daarvoor het goede klimaat scheppen.

Voor de vestigingsdirecteuren betekent dit: de teamleiders stimuleren en de juiste randvoorwaarden organiseren.

Voor de bestuurder betekent dit: het speelveld helder houden, onderwijskundige ruimte creëren, voelen of de vlag er goed bij hangt, initiatieven verwelkomen en vooral: alle druk die deze ontwikkelingen in de weg staat opvangen. Hard zijn voor vlekken, zacht voor kleuren.

Word jij de nieuwe bestuurder van JA?
 • Je bent open, inspirerend en toegankelijk en staat ontzettend stevig in je schoenen.
 • Je kunt je helemaal vinden in de opdracht die er ligt en gaat de kritische BAC hiervan overtuigen.
 • Je bent sterk in het creëren van een professionele cultuur.
 • Je kunt top-down werken aan een bottom-up cultuur (wat zo tegenstrijdig is als maar kan).
 • Je kunt aannemelijk maken dat je de eindverantwoordelijkheid kunt nemen voor een onderwijsinstelling. Je kunt goed uit de voeten met gemeentelijke en regionale netwerken, financiën en governance.
   
Informatie over de procedure:

Je kunt op deze vacature reageren tot uiterlijk 15 februari 08:00 uur. Je kunt alleen solliciteren met het sollicitatieformulier op https://www.parcours.nl/bestuurder-jan-arentsz-alkmaar/
In het sollicitatieformulier vragen we alles wat we in eerste instantie willen weten, dus een brief is niet nodig.

Op maandag 8 maart vinden voorrondegesprekken plaats, op maandag 15 maart is de eerste gespreksronde met de Benoemingsadviescommissie en op vrijdag 19 maart is de laatste ronde gesprekken gepland. Deze data zijn onder voorbehoud van eventuele corona-maatregelen.

Een referentieonderzoek, een cv-check en een assessment kunnen deel uitmaken van de procedure.

 

Functie eisen

https://www.parcours.nl/bestuurder-jan-arentsz-alkmaar/

Arbeidsvoorwaarden

https://www.parcours.nl/bestuurder-jan-arentsz-alkmaar/

Plaats

Alkmaar

Provincie

Noord-Holland

Wergever

csg Jan Arentsz

Plaatsingsdatum

26-01-2021

Ingangsdatum

1 augustus 2021

Sluitingsdatum

15-02-2021

Beschikbaarheid

fulltime

FTE

1 fte

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Functie categorie

Bestuurder

Sector

Voortgezet onderwijs